Masarykovy sušenky podáváme ke kávě. A přizpůsobily jsme se dobově i módě, takže naše servírky obsluhují ve vyšívaných bílých zástěrkách a mají dobové účesy. Pouštíme dobovou hudbu, do vázy jsme dali karafiáty a máme i dobové tiskoviny," předvádí paní Svobodová, původně učitelka biologie, která se stala před dvěma lety kavárnicí, proměnu svého "Kap Café".

O výrobu prvorepublikových zákusků se postarala paní Iveta Míková, kterou jsme zastihli ve voňavé kuchyni, která ke kavárně také patří. "Mám hodně receptů po babičce a čerpala jsem i na internetu. Dělaly jsme brusel, sacher, máslové krémy, ořechový a čokoládový, rolády, prvorepublikové věnečky, beze, to je pěnové bílkové pečivo, slepuje se máslovým krémem a Masarykovy sušenky," vypočítává paní Iveta dobroty. "Masarykovy sušenky jsou dvoje. Jedny jsou tmavé s kakaem a vlašskými oříšky a světlé se dělají s oříšky lískovými. Recept čtenářům Deníku ráda dám," usmívá se dáma, která zdědila lásku k pečení od své babičky.

Recept na Masarykovy sušenky

180 g vlašských ořechů
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g krupicového cukru
1 lžíce kakaa holandského typu
1 žloutek
moučkový cukr na obalení

Ořechy na dvě hodiny namočíme do studené vody, pak usušíme a nahrubo nasekáme. Přidáme ostatní ingredience a zpracujeme těsto. Z těsta vytvarujeme válečky o průměru 4 cm necháme v mrazáku nebo v lednici ztuhnout. Pak nakrájíme na kolečka a pečeme 10 minu v troubě o teplotě 180 stupňů Celsia. Ještě horká kolečka pak obalíme v cukru. Světlá varianta pečiva je bez kakaa a s vlašskými ořechy.