Mezi další jedince ze zvířecí říše, o které se strážníci postarali, patřili kromě psů na útěku i netopýři, poštolky, rorýsi, kachny, krkavci a jiné ptactvo.

Nasazení jihočeští hasiči dokumentují svou činnost v obci Lužice na Hodonínsku, kde se minulý týden prohnalo ničivé tornádo.
Jihočeští hasiči se nenudili, řešili prasklou vodu, kočku či doutnající uhlí

Tajemnou událost řešila hlídka městské policie ve čtvrtek 1. července krátce před půlnocí. Oznámení obyvatelky z ulice V. Volfa, že slyší někoho hluboce dýchat v kontejneru na odpad, mělo úsměvné zakončení. Strážníci totiž v kontejneru nalezli dva ježky, kteří zde hledali potravu a v nádobě uvízli. Strážníci je poté vypustili do volné přírody. Dva ježci však měli v lokalitě pravděpodobně další příbuzné. V pondělí 5. července se totiž situace opakovala. Hlídka městské policie v jednu hodinu v noci vyjížděla na oznámení o podivných zvucích vycházejících z prostoru popelnic v ulici V. Volfa. Tentokrát se v popelnici usídlil jeden ježek, kterého strážníci též vypustili do volné přírody.

V Táboře poskakuje po ulicích klokan. Foto zveřejnili táborští strážníci na facebooku.
Klokan už Táborem dohopsal, strážníci ho lapili v řece. Za útěk mohla láska

Příběhem papouška Alexandra Velikého se zabývali odchytáři městské policie v úterý 6. července. V sedm hodin večer vyjížděli na oznámení o zeleném papouškovi většího vzrůstu, který právě přilétl do jedné ze zahrad v Nerudově ulici. Po jeho úspěšném odchytu strážníci zjistili, že papoušek se nápadně podobá popisu opeřence, kterého začala postrádat majitelka již v předchozích dnech. (Pozn. red.: Do terénu kvůli papouškovi opakovaně vyjížděli také profesionální hasiči, kteří prozkoumali koruny stromů i za pomoci termokamery.) Podle popisu i čísla kroužku na noze papouška Alexandra Velikého se jejich správná domněnka potvrdila. Strážníci ho vzápětí předali do rukou vděčné majitelky.

Záchranáři na Vyšebrodsku vyrážejí na louky kolem půl páté ráno. Nalezená srnčata dají do bedny, kde mohou být až osm hodin. Po skončení senoseče se vypustí a pudově se vrátí na místo, kde byla nalezena. A tam je obvykle najde srna.
VIDEO: Honza Friedl z Vyššího Brodu je mistrem zvuku a zachráncem srnčat

Ještě téhož dne převzali českobudějovičtí strážníci v Suchém Vrbném opuštěné mládě káněte, které nalezla náhodná chodkyně v ulici Tř. Čsl. Legií. Káně pak předali do rukou příslušného mysliveckého hospodáře. Zraněného racka u jednoho z rybníků v Českém Vrbném nalezl náhodný kolemjdoucí okolo jedné hodiny odpolední. Strážníkům se díky podrobnému popisu místa podařilo zraněné zvíře nalézt a převézt ho do rukou veterinářů v ZOO Hluboká nad Vltavou.

Věra Školková, mluvčí městské policie