Například do knihovny v Horní Plané si vloni našlo cestu 5 016 návštěvníků, což je o 104 osob více než v roce předešlém. Do tohoto počtu jsou zahrnuti jak čtenáři, tak účastníci různých kulturních a vzdělávacích akcí. „Také se zvýšil počet výpůjček z 15 605 na 15 739. Pokud se stane, že čtenář v místní knihovně nenajde mezi 10 508 knihami a 25 tituly časopisů požadované dílo, má možnost využít takzvanou meziknihovní výpůjční službu a knihu získat z jakékoliv knihovny v republice," uvedla místní knihovnice Helena Kastenmajerová. „I přes nemalý vlastní knihovní fond se prostřednictvím aktivní spolupráce s českokrumlovskou knihovnou podařilo nabídku titulů rozšířit o dalších 1 482 knih."

V Horní Plané mají čtenáři také stále velmi slušný zájem o internet v knihovně. Vloni ho využilo 328 uživatelů. „Jsem ráda, že se knihovna pro mnohé hornoplánské obyvatele stala i dějištěm kulturních a vzdělávacích akcí," dodala Helena Kastenmajerová.

A jaké knihy zde byly nejžádanější? Sólo pro plavčíka od Miluše Dovrtělové a Horní Planá a okolí od autorské dvojice Petr Jelínek a Lenka Hůlková. Hornoplánské nejvíce přitahují tuzemští spisovatelé. Z cizích autorů se do nejpůjčovanější desítky dostal jen James Patterson s knihou Osmé doznání, Shané Aba se svým Příslibem deště a Jeffery Deaver s titulem Příští oběti.

Zajímavostí je, že například v Českém Krumlově je výčet nejžádanější knih úplně jiný. Zde si lidé nejvíce půjčovali Past od Magdy Váňové a Já o koze, on o voze od Simony Monyové. Právě tato oblíbená brněnská spisovatelka, jež zemřela v roce 2011, má mezi českokrumlovskými čtenáři nejvíce fanoušků. Do nejžádanější desítky za rok 2012 se totiž dostalo hned pět jejích knih. „Od Monyové jsem také několik knih přečetla, ale mně se mnohem víc líbila například trilogie jiné české autorky, Věry Noskové,  s názvy Bereme, co je… Obsazeno… Víme svý. Velmi dobré čtení jsou Žítkovské bohyně od autorky Kateřiny Tučkové a další její kniha Vyhnání Gerty Schnirch… Doporučuji," řekla ředitelka krumlovské knihovny Karla Votřelová, která potvrdila, že i Krumlováci si potrpí na tuzemské autory. „V poslední době je největším hitem Návrat krále Šumavy od autora Davida Jana Žáka. Máme na něj nejvíce rezervací."

Krumlovskou knihovnu vloni navštívilo 49 023 lidí. V roce 2011 jich bylo 46 674. Čísla zahrnují i údaje z obou poboček knihovny, tedy na Plešivci a na Míru.

„V roce 2011 ale byla knihovna o prázdninách jeden měsíc zavřena kvůli revizi knihovního fondu, takže výsledky tím byly pravděpodobně ovlivněny," vysvětlila Karla Votřelová.