Od neděle do pondělí přijaly laboratoře k vyšetření v regionu 310 suspektních vzorků, žádný od samoplátců. Z výsledků vyšetření potvrdili hygienici k pondělní 18. hodině 173 pozitivních případů. K nemocným přibylo 95 žen a 78 mužů. Nejvíce nových případů přibylo na Českobudějovicku (56), Táborsku (48) a Jindřichohradecku (38). „V sedmašedesáti případech byl zdrojem nákazy kontakt s pozitivní osobou v rodině, v sedmnácti ve škole a v pětadvaceti v zaměstnání. Nově onemocnělo také devět zdravotníků a šest případů se týkalo pracovníků či klientů sociálních služeb. Pět osob se infikovalo v rámci sportovních aktivit, čtyři v rámci dalších mimopracovních aktivit, tři se nakazily v Praze a jeden případ je import z Ukrajiny. U dalších případů zatím nebylo možné zdroj nákazy určit,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Uzavřeno deset mateřských škol

„Od začátku školního roku evidujeme výskyt COVID – 19 mezi žáky, studenty nebo zaměstnanci již ve sto osmdesáti školách.  To je prakticky v každé páté z celkového počtu osmi set dvaceti škol v kraji. Od začátku školního roku bylo v regionu uzavřeno celkem čtyřiadvacet škol. V současné době neprobíhá výuka, přetrvávají ale karantény pedagogů, žáků i studentů. Aktuálně je k dnešku uzavřeno deset mateřských škol v kraji,“ uvedla ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Marie Nosková. 

Před Výstavištěm České Budějovice v pondělí 19. října 2020 výrazně přibylo zájemců, kteří se sami chtěli nechat testovat na koronavir.
Koronavir na jihu Čech překonává nechtěné rekordy

Ze stávajících 5 151 aktivních případů COVID-19 na jihu Čech je jich aktuálně evidováno 1 903 na Českobudějovicku, 920 na Táborsku, 606 na Písecku, 587 na Jindřichohradecku, 458 na Strakonicku, 340 na Českokrumlovsku a 337 na Prachaticku. Třiapadesát nemocných v souvislosti s koronavirovou nákazou zemřelo. „Pro podezření na onemocnění COVID-19 bylo na jihu Čech dosud indikováno k vyšetření celkem 62 716 osob. V povinné karanténě se k pondělní 18. hodině nacházelo 1 062 osob. Počet vyšetřených samoplátců v regionu se v pondělí nezvýšil a zůstal na nedělních 8 537,“ konstatovala epidemioložka jihočeské KHS Jitka Luňáčková.

V jižních Čechách se v současné době mohou samoplátci nechat testovat v odběrových místech všech jihočeských nemocnic s výjimkou českobudějovické, která testuje pouze indikované případy. Laboratoře SYNLAB provozují v Českých Budějovicích aktuálně dvě odběrová pracoviště pro odběry na vyšetření přímého průkazu infekce SARS-CoV-2. V nedávno otevřeném mobilním odběrovém pracovišti v českobudějovické Vrbenské ulici mohou na odběr dorazit jak pacienti indikovaní lékařem, tak samoplátci. Objednat se musí v obou případech předem, a to v novém online rezervačním systému na webu www.synlab.cz/covid-19. Odběrové pracoviště v ulici U Tří lvů přijímá pouze samoplátce a pro rezervaci na odběr zde slouží telefonní linka +420 731 595 088. Synlab testuje také v Českém Krumlově. Laboratoř Nextclinics testuje samoplátce ve stanu u hlavního vchodu do areálu výstaviště v Husově ulici. Odběry jsou prováděny bez předchozího objednání od pondělí do čtvrtka vždy od 8 do 14 hodin. Nemocnice České Budějovice testuje na dvou místech. Pro pěší je určeno odběrové místo před hlavním vstupem do nemocnice a pro automobily v areálu letiště v Plané. Na obě místa je nutné se předem objednat, v provozu jsou ve všední dny vždy od 9 do 14 hodin. Objednávkový systém je dostupný na https://www.nemcb.cz/. Celkem je nyní v regionu 13 odběrných míst.

Podle verifikovaných dat KHS bylo v pondělí večer na jihu Čech pozitivních od začátku epidemie 4 153 žen a 4 154 mužů. Z celkových 8 307 dosud potvrzených případů je 2 953 z Českobudějovicka, 1 599 z Táborska, 958 z Písecka, 780 ze Strakonicka, 832 z Jindřichohradecka, 605 z Prachaticka a 580 z Českokrumlovska. Mezi pozitivně testovanými v kraji bylo dosud kumulativně 617 dětí ve věku do 14 let. 1 267 pozitivních patří do kategorie 15 až 24 let, 1 166 do kategorie 25 až 34 let, 1 480 do kategorie 35 až 44 let, 1 659 do kategorie 45 až 54 let a 1 088 do kategorie 55 až 64 let. Celkem 1 030 nemocných patří do nejohroženější věkové skupiny 65+.

Celkem 65 případů VHA

„K dnešnímu odpoledni evidujeme v kraji dosud celkem pětašedesát případů onemocnění virovou hepatitidou A. Všechny tyto případy mají spojitost s provozovnou stravovacích služeb v blízkosti českobudějovického nádraží v Průmyslové ulici. Nejvíce pacientů – čtyřicet šest -  je z Českobudějovicka, šest z okresu Jindřichův Hradec, čtyři z Českokrumlovska, po třech ze Strakonicka a Táborska, dva z Prachaticka a jeden pacient je z Písecka,“ doplnila ředitelka KHS Kvetoslava Kotrbová.

Zdroj: KHS Jihočeského kraje