Dnes je z historického průvodu, který sezonu v Českém Krumlově rovněž zahajuje, turistická atrakce, jež si udělala dobré jméno i daleko mimo region.

Ovšem má jeden háček a výjimečnost. Za organizací celé akce stojí pouze jeden nadšenec, který ji také z většiny dotuje z vlastní kapsy. Letošní průvod ho vyšel zhruba na 90 tisíc korun. Jak sám Lukáš Antonín Dvořák ze správy krumlovského zámku přiznal, sil do dalších ročníků mu ubývá. Akci totiž nikdo nechce finančně podpořit. Je proto otázkou, jaká je budoucnost průvodu, který letos čítal 140 účastníků.

„Sázel jsem na město, že takovou akci podpoří alespoň symbolicky,“ zmínil včera Dvořák. „Bohužel, s žádostí o dotaci jsem neuspěl, což mě upřímně velmi mrzí. Naštěstí mě ale podpořili někteří členové průvodu a například i správa zámku.“

Hodnotící komisi rozdělující grantové peníze na podporu kultury v Českém Krumlově překvapila výše požadované částky. „Co já si vzpomínám, v žádosti o finanční podporu akce městem vyčíslil pořadatel náklady asi na osmdesát tisíc korun,“ sdělila včera místostarostka Jitka Zikmundová a dodala: „Dvoudenní Kouzelný Krumlov, který má programem obsazené náměstí a Pivovarské zahrady, má rozpočet 160 tisíc korun, a to je při vší úctě nepoměr. Co jsem mluvila s lidmi, kteří se průvodu účastní, shodně potvrdili, že to dělají pro radost a zdarma.“

Že se lidé účastní průvodu zdarma Lukáš Antonín Dvořák potvrdil. „Největší náklady tvoří kostýmy, pronájmy sálů a následná hostina,“ řekl Dvořák. Kdekoho může napadnout, jestli je hostina natolik důležitá. „Je. Většina souborů na akci vystupuje zadarmo, hostina je pro ně tak jedinou odměnou,“ zdůraznil Dvořák, který zároveň potvrdil, že na podzim průvod opět vyjde. „Je to už tradice a mnoha lidem by bylo líto, kdyby  skončila,“ řekl.