Zážitkovou expozici představuje Magda Krčmářová, která v prostorách dává lidem pokyny, jak bludištěm projít. „Když sem člověk přijde, tak ho zaujme takzvaná studna. Když do ní nahlédnete, vidíte do nekonečna. Jde o optický klam. Jsou to dvě zrcadla proti sobě. Je tu i dětské bludiště. Rozhodně tu nechybí křivá zrcadla, těch je tu hodně a nejdůležitější je křišťálové bludiště,“ říká o expozici.

Hlavní bludiště začíná zrcadlovým, potom se zde nachází více a více čirých skel. „Člověk musí jít v rukavičkách s rukama před sebou, aby se nezranil. A to je takový denní chléb, že děti odchází nadšené a s boulemi. Na konci se lidé dostanou do další místnosti, která je menší, a jsou tam další zrcadla a kaleidoskop. Potom vede ještě cesta zpět. Často slyším, že cesta zpět je horší,“ popisuje s úsměvem Magda Krčmářová. Děti mohou samy projít dětské bludiště. „To má čtyři východy, aby rodiče i děti měli oporu,“ popisuje mladá žena.

Skleníková výstava Vodní a masožravé rostliny z celého světa v Botanické zahradě Třeboň.
VIDEO: Masožravé a vodní rostliny z celého světa vystavují v Třeboni

V prostorách pracuje pouze jako záskok. „Já jsem tu na brigádě, jinak pracuji v Kroměříži v zrcadlovém bludišti. To spravuje stejný pan majitel,“ doplnila.

Expozice má podle jejího odhadu zhruba 200 zrcadel. „Chodí sem i maminky s malými dětmi. Pokud začne panikařit maminka, tak jí malé dítě moc nepomůže. Ale projdou to všichni, nemají se kde ztratit,“ ujišťuje s úsměvem. Každé zrcadlové bludiště je podle ní domem smíchu. „Tady se zasměje každý,“ líčí. Návštěvníci do třeboňského bludiště přichází zejména, když je zataženo a má pršet. „Když přijdou lidé s dobrou náladou, tak si to moc užijí. I dítě má vždy hezký zážitek,“ vypráví humorně studentka Ostravské univerzity.