Neobvyklé teploty pro únor naměřily dvě třetiny stanic v jižních Čechách. „Nejtepleji bylo ve Vyšším Brodě, přesně dvacet nad nulou,“ řekla. Tam byl pokořen rekord z roku 1990 o 3,3 stupně Celsia. Vysoká byla teplota také ve Vimperku, kde meteorologové naměřili 19,5 stupňů a byla tak vyrovnána rekordní teplota ze stejného dne v roce 1997.

Na čtyřech místech na jihu se rtuť teploměru vyšplhala přes devatenáctku. Bylo to v Českém Krumlově (19,4), v Českých Budějovicích (19,3), Husinci (19,1) a Kocelovicích (19 °C). V Českém Krumlově šlo stejně jako ve Vimperku o vyrovnání rekordní teploty, kterou tam meteorologové naměřili v roce 1943.

Šumava, Velký Javor,  ilustrační foto
Na Šumavě se za týden oteplilo o téměř 45 stupňů Celsia

Teplo bylo i na šumavském Churáňově, kde meteorologové po ránu naměřili 3,6 °C, což je nejvyšší ranní minimum. "Tím je překonán rekord z roku 1998, kdy bylo 2,3 °C," upřesnila Markéta Augustinová. Vysvětluje to tím, že teplý vzduch proudí ve vysokých výškách a proto je tepleji na horách. Na Churáňově dokonce teploměr ukázal 15 stupňů Celsia a to už jedenáct hodin dopoledne. Padly tam tak dva rekordy za den. Ve stejný den v roce 1990 tam meteorologové naměřili "pouhých" 14,3 °Celsia.

Chladněji bylo v severní části jihu Čech, například v Táboře teploměr ukázal "jenom" 13 stupňů Celsia.