Ki velkým lákadlům patří bio koutek, který bude pokaždé nabízet podle období aktuální druhy zeleniny a bylin. „Do dalších trhů bychom také chtěli zařadit ukázku a ochutnávku jídel, připravených pomocí těchto rostlin," naznačill Jaroslav Bartizal.

K vidění byl například medvědí česnek. „Tato úžasná bylina roste ve volné přírodě v lužních a listnatých lesích, kde je ovšem chráněná a nesmí se trhat. Medvědí česnek je vytrvalá rostlina s cibulkou, která na jaře vyžene listy. Konzumovat se dá celá rostlinka. Listy s typickou česnekovou příchutí se výborně hodí na chléb, pod maso, do salátů, polévek, omáček či do paštik, nádivek a pomazánek. Podobně se dá využít i cibulka česneku. Na rozdíl od klasického česneku, medvědí česnek šetří žaludek a žlučník," poučila předsedkyně občanského sdružení Modron Dana Klindlmannová a dodala: „Listy česneku se dají sbírat do konce června a uchovat zmražením."

Další obdivovanou zeleninou byla červená hořčice.  „Salátová zelenina, rostoucí ze semínka, je ideální do salátů.  Jedná se o sezónní zeleninu. Červená hořčice vyroste velice rychle, tato rostla měsíc," popisuje Danaí Klindlmannová mladou rostlinku v květináči. Starší listy jsou především vhodné pod maso kvůli své silné výrazné chuti hořčice.

Inovací trhu by mohla být i možnost nákupu bylinek a surovin přes internet. „Jde především o ty zájemce, kteří nemohou na trhy přijít," vysvětlil Jaroslav Bartizal.

Součástí trhů byla i ukázka pletení košíků. Velešínský Pavel Rouha na místě před zraky návštěvníků pletl košík z různě barevné vrby. Košíky plete již od šesti let a vyloženě ho to baví stejnou měrou, jako vyřezávání betlému. „Po nocích nevím, zda plést košíky, nebo vyřezávat figurky." Pan Rouha slíbil, že se už nyní se můžeme těšit na nové figurky do jeho betléma. O jaké půjde, ale jako vždyneprozradí.

Autor: Petr Skřivánek