Znáte třeba pišot? Sledovali jsme, jak místní ženy tuhle dobrotu spolu s dalšími tradičními pokrmy vaří, ochutnali jsme a museli jsme poprosit o recept.

Mezinárodní den Romů zdejší komunita slavila tak trochu se zpožděním. Připomíná se 8. dubna, ale protože tenhle den připadl na pracovní den, posunuli místní Romové oslavu až na víkend. Chtělo to totiž důkladnou přípravu. „Každý se do toho s radostí hrnul. V tomhle našem romském spolku drží lidé pohromadě, každý řekl svůj návrh, co by chtěl dělat,“ vysvětluje Ludmila Dunková, jak vznikal program akce.

Zdejší ženy se postaraly o parádní občerstvení, už od rána tu pod širým nebem vařily speciality jako halušky s hlávkovým zelím, pišot nebo placky, už den předem napekly vynikající záviny s makovou či jablečnou náplní. Chlapi se postarali o hladký chod všeho potřebného. Větřínští si pozvali také romský taneční soubor z Vimperka, na pódiu vyhrávala krumlovská romská kapela Čindži Renta a nechyběl ani zpěv hymny.

Místní si pochvalují iniciativu Rudolfa Dunky, který vymýšlí ve Větřní podobné akce pro děti i dospělé. Letošní premiérová oslava dne Romů, jejíhož pořádání se ujal FC Romo Český Krumlov, měla rozhodně úspěch a už nyní se chystá pokračování. „Příště bychom chtěli udělat průvod,“ naznačuje Rudolf Dunka plány na další rok.

Recepty romské kuchyně

Pišot s bramborovou náplní

Z hrubé mouky, vlažné vody a trochy soli vypracujte vláčné těsto, to vyválejte na placku o síle asi půl centimetru. Nakrájejte na čtverce, každý poklaďte náplní, v tomto případě to jsou rozmačkané uvařené brambory, vytvořte taštičky, a ty vařte v osolené vodě asi 5 minut. Hotové taštičky smíchejte s cibulkou osmaženou na sádle, můžete přidat kousky uzeného masa. Jako náplň lze ale použít nespočet variací jako například kysané zelí, sýr, oblíbený je i pišot na sladko s tvarohem.

Halušky s hlávkovým zelím

Nakrájejte hlávkové zelí a důkladně, alespoň hodinu, ho poduste, mělo by trochu zhnědnout. Těsto na halušky připravíte ze strouhaných syrových brambor, soli a polohrubé mouky. Nožem, rukama nebo na speciálním cedníku z něj vytvořte nočky, které krátce, dokud nevyplavou, povařte v osolené vodě. Krátce propláchněte ve studené vodě, přidejte podušené zelí, rozpuštěné máslo nebo sádlo a uzené maso nakrájené na kostičky.