Doprava během této doby byla z důvodu bezpečnosti zhruba dvě hodiny vedena po objízdné trase přes obce Ševětín, Vitín, Chotýčany. Oba odstřely skalního masivu (na levé a pravé straně) se uskutečnily během několika minut, následovala kontrola dálnice a úklid materiálu, který byl rozmetán až na komunikaci.

Práce na odpočívce u Chotýčan začaly v polovině února, plocha odpočinkových ploch včetně zázemí pokryje 24 tisíc metrů čtverečních. Těžká technika má v místě přesunout až 250 tisíc krychlových metrů materiálu. Po dobu stavby v místě platí rychlostní omezení. Jde teprve o druhou stavbu podobného typu v Jihočeském kraji, na D3 v jižních Čechách slouží dosud jen oboustranná odpočívka u Mitrovic.

S trhacími pracemi počítali

Jak přiblížil tiskový mluvčí ŘSD Jan Rýdl, nová odpočívka má začít sloužit motoristům u Chotýčan v srpnu příštího roku. „Kapacitní odpočívka pojme desítky nákladních i osobních aut, budou zde i vyhrazená místa pro autobusy a další vozidla. Prostor bylo nutné upravit a už z prvotního geoprůzkumu bylo jasné, že narazíme na skálu. Tu jsme podle původního harmonogramu chtěli rozvolňovat trhavinou už v květnu,“ vysvětlil.

Zemní práce za pomoci těžké techniky se dosud však dařily bez použití trhaviny. „Až nyní jsme identifikovali několik polí, které musíme odstranit za pomoci řízených detonací,“ dodal Rýdl.

Jak doplnil za zhotovitele vedoucí oblasti z firmy Strabag Daniel Houštecký, horniny v lokalitě jsou třetí třídy a nelze je odtěžit mechanicky. Ostřelování bude pokračovat ještě ve čtvrtek 25. srpna, úterý 30. srpna a čtvrtek 1. září. I v tyto dny mají řidiči na D3 počítat s úplnými uzavírkami v horizontu desítek minut (časově cca od 10 do 12 hodin). „Odstřely se v úterý uskutečnily ve dvou fázích asi pět minut po sobě, došlo tak k odtěžení zářezu na levé straně a na pravé straně se jednalo o odstřel pro retenční nádrže,“ naznačil s tím, že má dojít celkově o odstřely 10 tisíc kubických metrů skalního masivu.

Na uzavření dálnice spolupracoval investor a zhotovitel také s dopravní policií a pracovníky firmy zabývající se dopravním značením. Trhací práce v místě provádí tým střelmistrů ze společnosti CB Destrukce.

Stavba nového mostu přes dálnici u Chotýčan 12. 6. 2022.
U Chotýčan u dálnice plánují odstřely a komunikaci čtyřikrát uzavřou

Dálniční odpočívka Chotýčany dle ŘSD poskytne možnost zastavení, odpočinku (u profesionálních řidičů povinného), občerstvení či doplnění pohonných hmot. Výstavba čerpací stanice je samostatnou investorskou akcí budoucího nájemce. Odpočívka má být střední velikosti s rozšířeným počtem stání pro kamiony, má zde vzniknout i kontrolní stanoviště pro policii. Děti a jejich rodiče budou moci využít také dětské hřiště. Na pravé i levé straně má být 40 míst pro nákladní vozy, 45 parkovacích stání pro osobní automobily (včetně stání pro vozidla osob se sníženou schopností pohybu), 4 stanoviště pro autobusy a 5 míst pro vozidla s přívěsem, karavany, či obytné vozy. Zhotovitelem stavby je společnost Strabag a celá stavba má vyjít na více jak 430 milionů korun (bez DPH).

Stavba dálniční odpočívky u Chotýčan začala v únoru 2022.
Odpočívka u Chotýčan už se začíná rýsovat vedle dálnice D3, podívejte se

Dříve již došlo k podobnému přerušení provozu v rámci výstavby nového mostu nad dálnicí. ŘSD podle Rýdla v současnosti buduje dalších 30 kilometrů dálnice kolem Budějovic, a proto je nutné postupovat i ve stavbách odpočívek. „Řidiči kamionové dopravy, i osobních vozů potřebují sociální zázemí, místo k odpočinku i dočerpání pohonných hmot,“ uvedl.

Omezení provozu považuje za prakticky nulové. „Proto jsme také vybírali časy, kdy je minimální provoz. Jde o přijatelnou dobu celkové uzavírky snadno tolerovatelnou motoristy,“ řekl Jan Rýdl.

Rozvoj stavby odpočívek v regionu považuje za potřebný. Hotový je již projekt v Soběslavi, kde se však záměr setkal s odporem, nutná by byla dle ŘSD i studie EIA. „Snažíme se budovat odpočívky s výstavbou dálnice zároveň, jde však o samostatné stavby, ke kterým náleží vlastní povolovací a přípravné řízení. Zvažujeme ještě dvě menší odpočívky na území jižních Čech,“ shrnul mluvčí ŘSD.