Padesát kilometrů a tři dny. Tak dlouho trvalo, než kráska jménem Smetana poprvé zčeřila vody lipenské přehrady.

Bedlivě na to dohlížel Karel Andrle, manažer společnosti Rosenberger-Lipno-Line, která bude výletní loď pojmenovanou po českém skladateli provozovat. „V úterý dopoledne se loď v Linci dvěma jeřáby přesunula z vody na podvalník a připravila se k silnici, aby mohla v úterý v deset vyrazit na cestu do Čech,“ popsal Karel Andrle zpětně dění za hranicemi.

Rozměry lodě:
Délka je 25 metrů.
Šířka je více než 5 metrů.
Výška od hladiny vody k radarové anténě na střeše kapitánského můstku je asi 6 metrů.
Ponor lodi se pohybuje okolo jednoho metru.
Má dvě paluby, na něž se vejde cca 140 cestujících.

Dodal, že ve středu loď jela přes Bad Leonfelden a ve tři odpoledne doputovala na hraniční přechod Guglwald, kde transport čekal do půlnoci. Hranice loď o délce 25 metrů překročila za doprovodu policistů a lidí ze společnosti E.ON o půlnoci ze středy na čtvrtek a směle pokračovala přes Přední Výtoň do Frýdavy, kde parník spustili. „Podvalník, na kterém loď leží, se zvedne, dají se sem vzpěry, loď následně položíme na skluzy a spustíme ji na vodu,“ popsal Karel Andrle poslední krok lodi na suchu.

Převoz parníku Smetana na Lipno.
OBRAZEM: Parník Smetana se stěhoval na Lipno. Podívejte se

Ještě minulý rok vozila turisty v okolí historického města Špýr, letos bude jezdit na trase Horní Planá, Dolní Vltavice a Černá v Pošumaví. Začít vozit turisty by měla poslední červnový víkend. „Koupili jsme nové židle, nové lavice na horní palubu, loď je natřená. Ještě ji musíme vyšperkovat a bude připravená,“ smál se Karel Andrle s tím, že loď bude mít kapitána i lodníka.

Společnost Rosenberger – Lipno – Line provozuje na Lipně ještě další dvě lodě – Adalbert Stifter a Vltava. Pro tuto sezonu zachovává tradiční počet pěti míst, kde bude zastavovat: Lipno nad Vltavou, Frymburk, Dolní Vltavice, Černá v Pošumaví, Horní Planá.