Jak informoval ředitel Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jan Štícha, první část rekonstrukce zahrnuje demontáž kovových spojovacích prvků a původních mostin. „Z nich se budou fyzicky odstraňovat plodnice dřevokazných hub, chemicky se ošetří, aby se zabránilo šíření výtrusů hub do okolí. To samé se týká i podélníků, na nichž jsou mostiny ukotveny. Nicméně z těch by část, která není napadena, měla zůstat původní,“ popsal postup.

Následně tesaři umístí mostiny nové, rovněž chemicky ošetřené proti růstu dřevokazných hub. „Veškerý spojovací materiál je navíc poteflonován, neb dubové silice jsou agresivní a akcelerují korozi kovů,“ dodal Jan Štícha.

ZTÍŽENÉ PODMÍNKY

Stádlecký most je národní, kulturní a technická památka a jediný dochovaný empírový řetězový most v České republice. Tento unikát už se podle odborníků nacházel v havarijním stavu. Hlavní příčinou byla degradace dřeva mostních trámů invazivní a dřevokaznou houbou z čeledi trámovek. Rada Jihočeského kraje schválila opravu již na podzim roku 2019, rekonstrukce měla původně začít ve II. čtvrtletí letošního roku.

Mostní trámy jsou dle jeho slov v kuse přes celou šíři mostu. Jak uvedl vedoucí tesařského týmu Viktor Rolínek, rozebírají je v celé délce. „Při práci můžeme používat jen malý vysokozdvižný vozík a osobní vůz s károu, věžový jeřáb se sem bohužel nevejde,“ vysvětlil, že to nejsou úplně ideální pracovní podmínky.

Na práci mají dva měsíce. „My jako tesaři budeme mít hotovo v půlce listopadu, po nás přijdou další fáze jako natírání a další ošetření,“ zmínil Viktor Rolínek.

Nové mostiny z chorvatského dubu zatím odpočívají v Malšicích. Konstrukce zůstane původní. „Pro trvanlivost dřeva je zásadní jeho vlhkost, aby po instalaci nevznikaly další hluboké výsušné trhliny, které jsou příčinou zatékání a ideálním místem pro rozvoj hub,“ objasnil Jan Štícha.

PŮLROČNÍ ZPOŽDĚNÍ

Stavba měla půlroční skluz, hlavním problémem bylo dřevo vůbec sehnat. „Termínový odklad byl zapříčiněn i tím, že se muselo nechat dřevo dostatečně proschnout, aby vlhkost odpovídala předepsané v projektové dokumentaci,“ doplnil.

Oprava Stádleckého mostu může po prázdninách začít.
V září začne oprava Stádleckého mostu, chorvatský dub už schne

Hlavním důvodem zpoždění byla kůrovcová kalamita. Jak již dříve vysvětlil krajský radní Antonín Krák, v České republice se nedalo sehnat tak velké množství dubového dřeva. „Byl to paradox, ačkoli kůrovec napadá jen smrky, mohl ovlivnit i nákup dubového dřeva, protože majitelé lesů mají ze zákona přednostně vytěžit kůrovcové dřevo,“ naznačil, že dub byl nakonec dovezen z Chorvatska.

Import materiálu navíc zkomplikovala i pandemie koronaviru. „Museli jsme čekat na fungování zahraničních úřadů,“ podotkl Antonín Krák. Na opravu dle jeho slov padne na 700 vzrostlých stromů a most díky nim bude mít zajištěnou životnost další desítky let.

PAMÁTKÁŘI DOHLÍŽÍ

Jedná se národní technickou památku, a tak byla potřeba i spolupráce s Národním památkovým ústavem. „Památkáři se vyjadřovali k projektové dokumentaci, byli součástí stavebního řízení, stejně tak budou i při kolaudaci. Účast na kontrolních dnech stavby je na jejich uvážení,“ doplnil Jan Štícha.

Dřevěná mostovka Stádleckého mostu pomalu dosluhuje
Stádlecký most se snad brzy dočká opravy

Práce také zkomplikovaly život motoristům, protože jsou prováděny za úplné uzavírky s vyloučením veškerého provozu včetně chodců.