Za dobu své existence škola vychovala mimo jiné kolem 150 sládků či podsládků, kteří zde vystudovali obor technologie potravin. Na škole žáci mohou studovat také technologii mléka, analýzu potravin, ekologii a životní prostředí nebo přírodovědné lyceum.

Renomé minipivovaru stále roste, loni v září si z 31. Mezinárodního pivního festivalu v Českých Budějovicích odnesl stříbro a bronz.

„V soutěži Zlatá pivní pečeť jsme získali stříbrnou medaili za pivo Blatský Brown Ale a v soutěži Pivo České republiky 2021 pak bronz za pivo Blatský Stout. Mám z toho ohromnou radost, protože za celou dobu, co pivovar funguje, si nepamatuji, že bychom si z Mezinárodního pivního festivalu odvezli rovnou dvě ocenění,“ uvedl ředitel školy Ladislav Honsa.

Je doba masopustů. Podívejte se, jak se v minulých letech uměli bavit ve Skalici.
OBRAZEM: Je doba masopustů. Podívejte se, jak se uměli bavit ve Skalici

Ocenění přebral školní sládek Aleš Boubelík, pro kterého má ředitel jen slova chvály. „Je velmi šikovný, snaživý, zkrátka akční. Má o obor velký zájem, ostatně přímo v jednom minipivovaru pracuje, což je pro nás ideální. Zároveň mě těší, že se jedná o našeho absolventa,“ dodal ředitel.

Školní minipivovar slouží pro praktickou výuku žáků. oboru technologie potravin. Učí se vyrábět různé druhy piv, pokud jsou plnoletí tak také provádět správnou degustaci, a pivo hodnotit z mikrobiologického či chemického hlediska.

„ Studenti u nás získají praxi a budou moci nastoupit do pivovarů jako kvalifikovaní pracovníci. Navíc se nacházíme v kraji, který je převážně zemědělský a potravinářský a výroba piva je tu tradicí,“ nastínil ředitel hlavní důvody, proč mít vlastní minipivovar.

Táborský pivovar. Historické fotografie pocházejí z atelieru Šechtl a Voseček. Zveřejňujeme je s laskavým svolením Marie Šechtlové.
Táborský pivovar skončil s vařením piva před 40 lety. Podívejte se, jak vypadal

„Vyrábíme české ležáky, speciální piva, výčepní piva, pšeničné pivo, ochucená piva či nealko. Ačkoliv máme povolený prodej piva, není pro nás prioritou. Minipivovar má v první řadě vzdělávat. Samozřejmě nás ale pozitivní zpětná vazba velmi těší.“

Ve škole byl minipivovar vybudován v květnu 2011, od září v něm začala pravidelná výuka. U jeho zrodu stál Ivan Dufek, který působil jako dlouholetý sládek a později ředitel pivovaru Regent Třeboň. Je členem Síně slávy českého pivovarnictví, do které byl uveden před čtyřmi lety.

Minipivovar pomáhal vybudovat, vařil v něm a učil žáky. V tomto školním roce jako důchodce ještě vyučuje jednu skupinu žáků druhého ročníku. Vychoval si svého nástupce Aleše Boubelíka, který zde nyní působí jako školní sládek a učitel.

„V patnácti letech jsem se rozhodl, že bych chtěl studovat právě na této škole. Zaujala mě totiž právě možnost praxe v minipivovaru, že má člověk možnost si to sám osahat. V šestnácti jsem proto začal chodit na brigády do jednoho minipivovaru poblíž Českého Krumlova,“ popsal začátek své cesty k pivu pětadvacetiletý sládek Aleš Boubelík.

Tábor během druhé světové války a německé okupace. Fotografie pocházejí z táborského atelieru Šechtl a Voseček. Zveřejňujeme je s laskavým svolením Marie Šechtlové.
OBRAZEM: Podívejte se do Tábora během války a německé okupace

Žáci v minipivovaru pod jeho dohledem připravují mladiny, kvasí a dokvašují různé druhy piva, provádějí sanitaci, stáčení a čepování piva, analyzují suroviny a hotová piva ve školní laboratoři, ve čtvrtém ročníku pak cvičí i senzorickou analýzu.

Studenti považují školní minipivovar za velké zpestření výuky. Michal Hájek je studentem třetího ročníku a lásku k vaření piva mají takříkajíc v rodině. „Moje mamka je laborantka v pivovaru, tak se to nabízelo. Tahle škola se mi líbila, právě i kvůli možnosti si vše prakticky osahat. Sám mám doma už něco zařízené a zkouším vařit vlastní pivo. Musím říct, že jsem ani nečekal, že mě tenhle obor tak vtáhne,“ uvedl.

Tadeáš Chýna studuje ve Veselí nad Lužnicí také třetím rokem. “V budoucnu se chci věnovat vaření piva, proto jsem si vybral tuhle školu. Jednou bych si rád otevřel vlastní minipivovar, možná s restaurací. K tomu, abych mohl podnikat, potřebuji maturitu,“ vysvětlil.

Hračky našeho dětství.
Hračky našeho dětství. Na radost z dárků se nezapomíná

Studentka třetího ročníku Klára Kulhová pochází z Kardašovy Řečice a v budoucnu se chce věnovat hlavně mlékárenství. I tak si ale praktické zkušenosti ze školního minipivovaru chválí. “Nejvíc se mi líbí, že je škola jiná než většina ostatních. Rozhodně lepší, než nějaká ekonomka,“ myslí si.

Historicky ani místně není vaření piva ve městě na soutoku Lužnice a Nežárky ničím neobvyklým. „Veselí mělo jako město várečné právo, škola navíc přímo sousedí s bývalým pivovarem, který patří do objektu staré radnice. V roce 1555 ho založil Vilém z Rožmberka a fungoval ještě za první republiky,“ vysvětlil ředitel.

Na jednu várku minipivovar vyrobí asi 50 litrů nefiltrovaného moku. Pivo z veselské školy je nefiltrované, nepasterizované a přírodní. Díky tomu si v sobě zachová také celou řadu zdraví prospěšných vitamínů.