Třeba denně potkáváte některého z Jihočechů, pro které je samozřejmostí nechat si pravidelně odebrat část této životně důležité tekutiny a nezištně tak pomoci druhým.

Jak dokazuje Jitka Kosáčková z Oblastního spolku Českého červeného kříže České Budějovice, na jihu Čech je takových lidí celá řada. Jen ve středu bude v Českých Budějovicích u příležitosti Světového dne dárců krve uděleno 12 Zlatých křížů 2. třídy za 120 bezplatných odběrů.

Jak se Deníku svěřili někteří z těch, kteří vyznamenání převezmou, u prvního odběru stál většinou hec nebo potřeba vrátit druhým pomoc, kterou kdysi oni sami nebo jejich nejbližší potřebovali.

Co říkají ocenění dárci krve?Zdroj: Deník/Miroslava Jindrová



Podobné pocity zná ale i dalších 22 dárců, kteří si ze slavnostního setkání odnesou Zlaté kříže 3. tř. za 80 odběrů a také 33 těch, kdo si zaslouží zlaté Janského medaile za 40 odběrů krve.

Světový den dárců krve se ve světě slaví už 12 let vždy 14. června. Protože je dárcovství založené výhradně na etickém motivu, je celosvětově nesmírně důležité a ceněné. V 62 zemích světa včetně ČR je dárcovství bezplatné. Je tak eliminováno riziko přenosu nebezpečných nemocí prostřednictvím krve a dalších transfůzních přípravků.