Všichni si to náramně užili. Neúplné rodiny, většinou maminky s dětmi ve věku od tří do šestnácti let, kterým poskytli ubytování Frymburští, ocenily snahu a rychlou domluvu skupiny vodních záchranářů s wellness hotelem. Během hrátek a základní plavecké výuky se jim snad alespoň na chvilku podařilo zapomenout na hrozivé okamžiky uplynulých dnů. Skupina asi třiceti uprchlíků se tak po počátečních rozpacích a drobném ostychu doslova spřátelila s mládežníky i instruktory záchranářů.

První Hornoplánské zimní hry na pláži u Lipna.
Hornoplánské hry: Lidé závodili v kožichu a dřevácích nebo s hrncem plným vody

„Rozdělili jsme si děti do několika skupin," popsala Lenka Krbcová. "Některé byly v bazénu snad prvně, zřejmě nikdy neplavaly. Ti větší se zajímali o základy techniky plavání. Všichni se společně těšili ze zábavy na tobogánu a v divoké řece, " má z toho dobrý pocit trenérka Lenka Krbcová. "Jsem velmi ráda, že jsme mohli děti i maminky na chvíli rozptýlit. Situace je pro ně těžká, a tak je hezké vidět radost v dětských očích. Naši mládežníci jsou velmi ochotní a družní, patří jim velká pochvala, záchranář musí být empatický."

Záchranáři odpoledne zakončili rozloučením sladkou tečkou a vidinou příštího setkání. Podobný program plánují záchranáři uskutečnit i v Černé v Pošumaví a v Českém Krumlově.

Vodní záchranná služba Českého červeného kříže se v rámci republiky zapojuje do pomoci v krizi na Ukrajině ve spolupráci s Českým červeným křížem. Českokrumlovští záchranáři se snaží pomáhat mládeži alespoň lokálně.