Spolu s Američany prožívá přípravy na úterní prezidentské volby také šestadvacetiletý Václav ŠálenýZdroj: ArchivPrezidentské volby jsou podle Václava Šáleného (na snímku) pro Američany velkým tématem.

„Zejména v této době, když se již blíží do cílové rovinky. Američané si uvědomují důležitost těchto voleb, nicméně převládá pocit, ať už to máme za sebou," vypráví Václav Šálený.

„Oba kandidáti jsou pod drobnohledem médií, i když Donald Trump poutá nepochybně více pozornosti. Američané stojí před složitou volbou, a tak se spousta lidí zřejmě uchýlí k volbě menšího zla. Ve schizofrenní situaci jsou zejména tradiční voliči Republikánské strany, kteří těžko mohou volit demokratickou kandidátku Hillary Clinton, avšak Donald Trump je pro mnohé z nich stejně nepřijatelný kandidát," míní Jihočech.

A pro koho by se rozhodl Václav, kdyby měl možnost volit?

„Z pohledu Čecha a Evropana je mi bližší ten kandidát, který je předvídatelný a nevyzdvihuje vůdčí schopnosti ruského prezidenta," říká. „Rozhodně je velice zajímavé být přímo v centru dění, zejména na Floridě, která je jedním z rozhodujících států, na něž se oba kandidáti soustředí," doplňuje Václav Šálený s tím, že bude zajímavé sledovat, zda a jak tyto volby změní americkou politickou scénu na roky dopředu.