Čekali totiž na zásilku dlaždic do nově zrekonstruovaných prostor kostela. Nakonec se rozhodli odevzdat své hlasy hned v pátek po odpoledních modlitbách, takzvané nóně, či jinak řečeno malých hodinkách.

Do volební místnosti na Městském úřadě se vydali čtyři z nich. „Jeden z nás je v cizině, další, kterému je 96 let, na tom není zdravotně příliš dobře a ostatní nemají zatím svůj trvalý pobyt v klášteře," řekl převor Justin.

A koho vlastně zvolí nebo jak získávají informace z okolního světa? Vždyť v klášteře žijí takřka neprodyšně uzavřeni. „Ano, to je pravda, nemáme ani televizi," doplnil převor Justin, „ale nějaké informace získáme z internetu a především. My budeme volit toho, kdo je tady užitečný pro celý region a kdo už se nám osvědčil."

Dá se vůbec vodítko k volbám nebo postoji k politice najít ve víře? Podle převora samozřejmě. „Už v evangeliu je psáno: Komu je více svěřeno, od toho bude více požadováno. Oni si to někteří politici neuvědomují a často zapomínají, že mají být služebníky a ne jen bojovat o moc," shrnul výstižně Jan Justin Berka.