Obří požár lesa u Bzence na Hodonínsku si vyžádal hasičské lesní speciály z celé republiky. Jedním takovým, vozidlem CAS 20 Camiva, disponuje právě Požární stanice Český Krumlov.

Spacáky, jídlo, pití a osádka tří hasičů už putovala směrem na Bzenec. I taková je práce hasičů. S nečekanými událostmi, kdy je potřeba jet hasit či zachraňovat i daleko za hranice regionu, musí hasiči počítat. Ředitel krumlovských hasičů Pavel Rožboud přiblížil: „Náš lesní speciál je uzpůsoben pro pohyb v terénu, což bylo pro požár u Bzence klíčové. Byl tam totiž složitý přístup. Písečná ložiska způsobila ostatní technice nemalé problémy." Ačkoliv si krumlovští hoši vzali s sebou spacáky, nakonec je ani pořádně nevyužili. „Pracovali s přestávkami i přes noc. Tento zásah byl velmi náročný," zhodnotil Pavel Rožboud.

V neděli se vyčerpaní hasiči konečně dočkali volna. Ne že by přestalo hořet, ale trojici vystřídala další osádka. Ta byla z Českého Krumlova vyslána již v půl páté ráno. První zasahující parta se domů vrátila kolem jedné hodiny odpoledne. Spolu s krumlovskými hasiči vyrazili i kolegové z Českých Budějovic.

Podobných situací, kdy  musí hasiči z Českého Krumlova zasahovat až na druhé straně republiky, nebývá mnoho. „Tak daleký výjezd při požáru jsme už hodně dlouho nezažili. Každopádně se to stává při událostech, jako jsou třeba povodně," nastínil Rožboud.

Lesní speciál CAS 20 Camiva, který Český Krumlov získal ze stanice v Českých Budějovicích, byl na požár tak velkých rozměrů použit poprvé. „Na Krumlovsku jsme tak velký lesní požár ještě nezažili. A snad také nezažijeme," doufá Pavel Rožboud. „Každopádně, lesní speciál samozřejmě používáme. Například na Kleti už ho bylo několikrát potřeba."
Paradoxem je, že zatímco krumlovští hasiči jeli hasit požár lesa na Hodonínsku,  hořel v sobotu lesní porost také na dvou místech Českokrumlovska. Naštěstí se jednalo jen o požáry malého rozsahu.