V cukrárně Povidloň na Lipně vaří všechny zmrzliny sami, vybírat vybírat můžete z osmi druhů.Jste příznivci točené, nebo kopečkové? A kterou curkárnu nebo zmrzlinové okénko byste doporučili svým známým? Dvě čtenářky Deníku se svěřily se svými tipy. „Dobrou zmrzlinu u nás v Loučovicích má pan Hron, za dvacku. Má obchod s drogerií a rybářskými potřebami,“ prozradila Vlasta Slípková z Loučovic. „O kousek dál má kavárnu Čertova Stěna náš pan doktor, tam mají taky dobrou, za dvacet pět.“ Kromě loučovické zmrzliny mají podle ní výbornou zmrzlinu také ve stánku u Baštýřů ve Vyšším Brodě.„Pokud jde o zmrzlinu na Krumlovsku, tak u mě jednoznačně vede Povidloň na Lipně, dávám si tam pokaždé stejnou, když tam vyrazíme na výlet: slaný karamel s oříškem,“ svěřila se Anna Lukášová z Českého Krumlova.

„Jednou jsem si tam dala sorbet z liči, chtěla jsem zkusit něco jiného, ale to nebylo ono, tak jsem se vrátila ke karamelu. Pak si ještě dávám luxusní ledovou tříšť v Krumlově v Široké 52, tam mají asi nejlepší melounovou. A občas zajdu k Italům na Varu, tam u mě vede citrónová.“Na Lipně stojí jedna porce zmrzliny, kterou nabírají lopatkou, 55 korun, ale podle Anny Lukášové vydá za dva kopečky, takže nevyjde dráž než jinde. „U Italů stojí nějakých třicet korun, malá točená ve stánku taky tak.“ Opomenout ale nemůže ani zmrzlinu ze sousedního okresu. „Jadranská ze Slavonic, to je naše výletová klasika. Pokaždé, když jedeme někde kolem, třeba na Landštejn nebo na Moravu, tak se tam na náměstí stavujeme, tam mají taky slaný karamel.“ dodává. „A moje dítě, to miluje točenou vanilkovou, třeba z Opočna nebo v Ledové říši, a v Povidloni to je skoro pokaždé pistáciová.“
Výbornou zmrzlinu najdete například v rohu českokrumlovského náměstí. Malý krámek označuje cedule Eiscream a trdelník na náměstí. Paní za pultem na vás dost možná bude hovořit s cizím přízvukem, neboť majitelé jsou cizinci. V Českém Krumlově podnikají již dvacet let. " A celou tu dobu prodáváme zmrzlinu. Trdelník jsme zavedli letos poprvé," říká jejich dcera Edanur Islami, jejíž ordina pochází z Makedonie. "Zmrzliny vyrábíme sami, vyrábí je brácha. Máme ještě jednu prodejnu na Latráně. Tady na tomto místě jsme poprvé." Na mlsaly se na pultu smějí zmzlinové oplatkové kornouty máčené v čokoládě obalené oříšky nebo barevnými bonbonky. "Ty ale kupujeme," říká Edanur. "Jinak si všechno vyrábíme sami. Také druhy zmrzlin si vymýšlíme sami. Každý rok jsou oblíbené jiné. Tento i minulý rok je trendem slaný karamel. Lidi se bojí, že je zmrzlina slaná, ale není tomu tak. Je to dosladka, sůl zvýrazní chuť, takže je to výborné. Jinak v těch vedrech chtějí spíše sorbety - třeba sorbet jahoda, borůvka, citron…"