V prodeji při výlovu bude kromě ryb (ceník najdete níže) také balíčkovaná zvěřina a biohovězí z lokálních ekologických chovů a honiteb VLS na Šumavě. „U biohovězího se ceny pohybují od 760 korun za svíčkovou, přes 239 za zadní po 213 korun za přední maso na guláš,“ přiblížil mluvčí VLS Jan Sotona. „U zvěřiny půjde hlavně s ohledem na sezónu o jelení maso, které nabízíme od 560 za jelení svíčkovou po 190 korun za maso na guláš, a také o produkty z divokého prasete, od 410 Kč za panenku po 170 Kč za maso na guláš.“ Uvedené ceny jsou za 1 kilogram masa.

Ceník zpracovaných ryb:
Kapr filet s kůží (prořez) 315 Kč/kg
Pstruh duhový kuchaný 215 Kč/kg
Siven a. kuchaný 215 Kč/kg
Štika kuchaná 299 Kč/kg
Okoun kuchaný 200 Kč/kg
Kapří vnitřnosti 200 Kč/kg
Kapří hlava 15 Kč/ks

Ceník živých ryb:
Kapr obecný 99 Kč/kg
Amur bílý 105 Kč/kg
Štika obecná 270 Kč/kg
Candát obecný 400 Kč/kg

Ceník služeb: Odšupení, kuchání 40 Kč/ks; Zpracování do trupu 55 Kč/ks; Půlení 60 Kč/ks; Porcování 65 Kč/ks; Filetace 100 Kč/ks; Stažení z kůže 150 Kč/ks; Igelitová taška 15 Kč/ks; Obal – sáček, pytel 10 Kč/ks

Platba POUZE V HOTOVOSTI, terminál na platební karty na místě nebude.  

Sváteční výlov šumavských rybníků v režii VLS 28. října, na státní svátek věnovaný výročí založení republiky, je na Českokrumlovsku už dlouholetou tradicí. Rybáři státního podniku střídají dvojici rybníků ve vlastnictví VLS, Dolanský a Olšinu protože v horských podmínkách v chladné vodě ryby dorůstají pomaleji.

Výlov Dolanského rybníka v Boleticích.
V Boleticích se chystá výlov. Můžete si i začudlařit nebo si dát rybí speciality

„Rybníky se nacházejí v přírodních oblastech a jsou napájeny přítoky, které na své cestě nepotkaly civilizaci ani intenzivně obdělávanou zemědělskou půdu. Běží na nich extenzivní program, to znamená, že zde nenasazujeme intenzivní chovné metody a pro přikrmování jsou využívány jen přírodní produkty. To vše má za důsledek, že ryby dorůstají dva roky, o to chutnější a zdravější maso ale poskytují,“ vysvětluje ředitel divize VLS Horní Planá Martin Honetschläger.

V loňském roce šumavští rybáři VLS lovili 140tihektarovou Olšinu, jejíž výlov se stal už tradičně nejnavštěvovanější šumavskou rybářskou událostí. Letos je čeká výlov menšího Dolanského rybníku. Ten se rozkládá nedaleko Boletic, pod jednou z nejvýznamnějších historických památek na Českokrumlovsku – románským kostelem sv. Mikuláše na šumavském vrchu Olymp.

Zdroj: Deník/Zuzana Kyselová

„Výlov Dolanského rybníku má komornější charakter, přesto bude pro veřejnost připraven bohatý doprovodný program, zaměřený na rodiny s dětmi. Vedle čerstvých ryb zde navíc budou k dostání také další masné produkty z unikátních šumavských přírodních lokalit ve správě Vojenských lesů a statků,“ dodal ředitel Honetschläger.

Na malé i velké návštěvníky bude čekat i bohatý doprovodný program, neméně bohaté občerstvení s rybími specialitami a také speciální menu v restauraci Resortu Olšina. „Pro ty, kteří neholdují rybám, od pátku spustíme speciální svatomartinskou nabídku na jídelníčku s husími specialitami,“ dodala manažerka resortu Simona Kutláková.

Banner rybyZdroj: Jan Lakomý

Zdarma zde tak bude vedle sledování výlovu a ukázek živých ryb program lesní pedagogiky pro děti i dospělé, kvízy a soutěže o vánoční kapry, vouchery na ubytování v šumavském Resortu Olšina ve správě VLS, ale i na odběr masa z podnikové bourárny ve Chvalšinách. Každý si bude moci vyzkoušet na přilehlém Maninském rybníčku také „čudlaření“ – lov ryb na jednoduché udice, které zde pro návštěvníky rybáři VLS připraví.

Také fandíte rybolovu a máte rádi ryby? Můžete nám poslat fotku či video vašeho parádního úlovku, ale i pozvánku na výlov rybníku a podobně. Vaše příspěvky posílejte na adresu ryby@denik.cz. Nezapomeňte na své jméno, kde jste fotili (kde se výlov koná, atd.), připojit můžete také krátký příběh. Rádi vše zveřejníme v našem speciálu.