Po dobu čtyř dubnových týdnů ukryjí pořadatelé vždy pět vytištěných snímků o rozměru 30x45 centimetrů týdně (v pondělí, středu, pátek a o víkendových dnech) na některém ze zajímavých jindřichohradeckých míst, načež zveřejní nápovědu vedoucí k nalezení fotografie na facebookovém profilu události „Jindřichohradecký Červený balónek“. Pravidla jsou jednoduchá – kdo ukrytou fotku nalezne jako první, může si ji odnést domů.

Interaktivní výstava fotek se bude konat od 1. do 28. dubna.Zdroj: Archiv pořadatelů„Umístění snímků jsme vybrali na základě historicky významných míst. Každé místo má svůj příběh,“ říká za pořadatele výstavy Tomáš Vaněk. Každý z dvaceti nálezců společně s fotografií získá navíc možnost zapojit se do soutěže o věcné ceny spojené s historií města, například různé knihy a další předměty. K účasti v této soutěži nálezci bude stačit, aby se s nalezeným snímkem vyfotil a tuto fotografii pořadatelům zaslal. Podrobnosti vysvětlí dopis přiložený na místě ke schovanému snímku.

A odkud se vzal červený balónek v názvu interaktivní výstavy? „Hledali jsme originální symbol. Zaujal nás francouzský příběh, v originále nazvaný “Le ballon rouge“. Je to lyrický příběh o přátelství mezi malým pařížským chlapcem a jeho červeným balónkem. Zažívají spolu dobrodružství po celé Paříži. A právě o to nám jde. Kdokoliv se do našeho Červeného balónku zapojí, není jen obyčejný návštěvník nějaké expozice, ale chceme, aby si odnesl pocit, že si fotografii zasloužil a musel pro ni něco udělat,“ popisuje Tomáš Vaněk.

Prvního dubna zahájí ukrývání Adam Borovka fotografiemi na téma Shora dolu. Druhým vybraným se stal Pavel Veber, který ukáže svá díla z Podivuhodného světa. Třetí týden patří Martinovi Pavlíkovi a jeho fotografiím na téma Výzva. Výstavu ukončí dobře známý jindřichohradecký fotograf Lukáš Šamal s fotografiemi, které mají jedno společné, Touhu.