"Nápad vyrobit tenhle betlém vznikl už na jaře," vysvětlila Dita Průchová, učitelka výtvarného oboru ZUŠ Český Krumlov. "Škola začala organizovat celoškolní koncert k 25. výročí zápisu Krumlova do UNESCO, a aby se na tom podílely všechny obory, přemýšleli jsme, jak se výtvarný obor může prezentovat, a jelikož jde o výročí Krumlova, a navíc předvánoční období, vymysleli jsme vystřihovací betlém. Podílely se na něm dvě skupiny žáků, jedna zpracovávala postavy a zvířátka, přičemž každý dělal jednu postavu nebo zvíře a někdo toho stihl i víc, a ve druhé skupině každý žák dělal jeden krumlovský dům nebo část zámku. Já to potom v počítači dala dohromady, vytvořila jsem skupinky, aby se to co nejsnáze vystřihovalo, a betlém jsme nechali vytisknout."

Betlém bude v prodeji nejen v Jízdárně, ale případní zájemci se o něj mohou přihlásit v učebnách výtvarného oboru ZUŠ v Kostelní ulici. "Kdyby byl zájem velký, nechali bychom udělat dotisk," dodala učitelka. "Betlém spolufinancuje Sdružení pro rozvoj ZUŠ a naši malí autoři dostávají výtisk zdarma."

Betlém vyráběly žáci výtvarného oboru ZUŠ pod vedením učitelek Dity Průchové a Jany Holcové.Zdroj: Deník/ Zuzana Gabajová