„Vše jsme vyzkoušeli a je připraven ke startu ze zahrad Pražského hradu,“ konstatoval po přistání u zahradnictví Ferenčík pilot a šéf společnosti Lety balonem Pavel Božoň. Balon vyrobený v Brně ke 100. výročí republiky pojme tři výletníky a pilota. Prvními pasažery byli primátor Jiří Svoboda, předseda představenstva Výstaviště České Budějovice Mojmír Severin a kameraman České televize.

V neděli mezi 8. a 10. h poprvé v historii odstartuje horkovzdušný balon z areálu Hradu. „Ve čtvrtek jsme dostali příslib z Hradu a v pátek by mělo být vydáno oficiální povolení ke startu,“ popsal balonista Pavel Božoň s tím, že cesta bude záviset na směru větru. „Cíl bude náhodný, ale musíme letět směrem od letiště Václava Havla, ne tedy severně. Počítáme minimálně s 20 kilometry na přelet Prahy.“

Balon v národních barvách za 600 000 korun bude létat vyhlídkové lety a často se dočká využití pro slavnostní akce. Polovinou částky na výrobu přispěli reklamní partneři, druhá část šla z kapsy společnosti Lety balonem ČR a Balon klubu.