Ve čtvrtek má vláda rozhodnout, na základě aktuálního epidemického vývoje, jestli se vůbec návrat dětí na druhý stupeň základních škol a do mateřských škol, plánovaný celorepublikově na 10. 5., bude Jihočeského kraje týkat, nebo ne, což platí i pro kraj Zlínský a kraj Vysočina. Jak to vypadá na jihu Čech teď?

Podle nejnovějších údajů ministerstva zdravotnictví je v kraji týdenní incidence, tj. počet nových případů na sto tisíc obyvatel za 7 dnů, momentálně na hodnotě 198, zatímco v sousedním Plzeňském kraji je 77. V Karlovarském kraji poklesla dokonce na 47, naproti tomu nejhůř jsou na tom ve Zlínském kraji, kde mají 200 případů na 100 tisíc obyvatel.

Ilustrační foto.
Počet nemocných Jihočechů výrazně poklesl, přibylo 45 nových případů

Počet osob s potvrzenou nákazou COVID‑19 za posledních 7 dní (celkem + přepočet na 100 000 obyvatel).Počet osob s potvrzenou nákazou COVID‑19 za posledních 7 dní (celkem + přepočet na 100 000 obyvatel).Zdroj: Deník/Zuzana Gabajová

Z jihočeských okresů je na tom momentálně nejhůř (a zároveň má třetí nejvyšší výskyt covidu v republice) ten českobudějovický, je v něm 231 nových případů na 100 tisíc obyvatel a týden. Následují Český Krumlov (214,4), Prachatice (213,8), Písek (210,9), Strakonice (178), Jindřichův Hradec (158,7) a Tábor (149,3). Právě tyto počty budou rozhodující: ministr školství Robert Plaga na konci dubna totiž uvedl, že pokud by v nějakém okrese byla situace vyhodnocená jako riziková, ministerstvo a hygienici mají možnost lokálně zasáhnout.

Příští týden se otevřou další služby, jako jsou opravny hodinek nebo obuvi, solária nebo třeba truhlářství, v polovině května by to měly být také zahrádky nebo venkovní kulturní akce. „V tuto chvíli se pohybuje mezi 130 až 140, předpokládáme, že v následujících dnech bude dále klesat,“ řekl k celorepublikové situace v pondělí po jednání vlády ministr Karel Havlíček. „Ale i kdyby byla na úrovni 110, 115, budou tyto drobné služby a zbývající obchody puštěny.“