Ovšem z trojice návrhů se stal pouze jeden pár. Zastupitelé by totiž měli dostat ke schválení pouze dva návrhy. „Rada města předává zastupitelům vyhlášku o zákazu konzumace alkoholu na veřejnosti a zákazu žebrání," potvrdil starosta Dalibor Carda. K omezení provozní doby některých provozoven a pohostinských zařízení v historickém centru Českého Krumlova zatím politici nenašli společnou řeč. Navíc se proti návrhu této vyhlášky vzedmula ve městě velká vlna nevole.

Například Pavel Vlasák, který v centru provozuje dvě restaurace, s městským návrhem na omezení žebrání, či přesněji na zákaz vyžadování finančního daru, souhlasí.
Omezení je mířeno především ke skupinkám lidí všeobecně nazývaným bezdomovci, kteří ovšem skutečnými bezdomovci nejsou. Delší dobu se stávají terčem kritiky Krumlováků především kvůli tomu, že v některých ulicích nebo jiných místech města bezcílně posedávají, popíjejí levný alkohol a často oslovují kolemjdoucí, od nichž chtějí alespoň nějaký peníz.

„Lidi, kteří tu s krabicovými víny v rukách otravují život všem, tedy alespoň tomu zbytku nás, co v centru zůstali, je třeba skrouhnout," řekl včera rozhořčeně Pavel Vlasák a dodal: „Budí nás tady třeba ve dvě ráno, jsou nevychovaní a hluční. S takovým omezením souhlasím. Ale rozhodně nesouhlasím se snahou města omezit otevírací dobu v restauracích."

Už takhle je podle něj centrum města doslova vybydlené s minimální návštěvností samotných Krumlováků. Omezení otevírací doby považuje za omezení podnikání. Tím logicky i finančních příjmů.
„Ty tři vyhlášky na sebe nějakým způsobem navazují a dohromady mají logiku. Hospody, hosté, obyvatelé, návštěvníci, všichni se musí nějakým způsobem chovat," okomentovala místostarostka Jitka Zikmundová. Stažení vyhlášky o omezení provozní doby tuto logiku nabourává.
„Vyhlášky samy všechny problémy nevyřeší, ale mají také preventivní charakter. Například co se týče žebrání, dají už dopředu některým lidem vědět, že tento způsob života je u nás ve městě nežádoucí," shrnula Jitka Zikmundová.

Stejně tak návrh omezení pití alkoholu na veřejnosti není podle starosty Dalibora Cardy dogmatický a nebude se například vztahovat na městské slavnosti během roku. Postihnout by měl ale určitě i zóny kolem škol, dětských hřišť a historické centrum, kde je podle radnice dostatek předzahrádek, kde se dá pít na čerstvém vzduchu.

Vše ještě budou muset schválit krumlovští zastupitelé. Zatím se počítalo s tím, že vyhlášky projednají a zvednou či nezvednou pro ně ruce osmnáctého dubna. Jenomže toto zasedání bylo zrušené pro nedostatek bodů k projednávání. Vyhlášky se tedy asi přesunou na konec května.