Od pátečního do sobotního večera vyšetřily laboratoře v regionu 538 suspektních vzorků a 92 vzorků od samoplátců. Z celkových 630 vzorků bylo 43 pozitivních. K nemocným přibylo jedenadvacet žen a dvaadvacet mužů. „V sedmi případech šlo o kontakt s potvrzeným případem v rodině a v pěti s již dříve pozitivně testovanou osobou na pracovišti. Osm osob se infikovalo v souvislosti se svatbou na Strakonicku, pět kontaktem se známými, tři v Praze, dvě ve škole, dvě při léčebném pobytu v clusteru ve Františkových Lázních a jedna na venkovním koncertu v jiném kraji. Čtyři nové aktivní případy souvisely s nedávno ukončeným dětským táborem a dva se týkaly občanů Ukrajiny, kteří byli pozitivně testováni po svém příjezdu do České republiky. Ve čtyřech případech zatím zdroj nákazy naznáme a pokračuje v jeho zjišťování,“ uvedla Kveta Kotrbová a připomněla, že v reakci na rostoucí počet nových případů ve školách začne v pondělí 7. září platit aktualizovaný metodický pokyn Ministerstva zdravotnictví pro nařizování karantén ve školách.

Od 1. září platí na celém území ČR opatření Ministerstva zdravotnictví, týkající se mimo jiné povinnosti nošení roušek v některých veřejných institucích, zdravotnických a sociálních zařízeních a podobně. Vzhledem ke každodennímu značnému nárůstu nových případů jihočeští hygienici doporučují v případě pochybností či zvýšeného rizika preventivní nošení roušek nad rámec těchto opatření. Především v uzavřených místech s větší koncentrací lidí kvůli ochraně osob v rizikových skupinách.

Ze stávajících 367 aktivních případů Covid-19 na jihu Čech je jich aktuálně evidováno 116 na Českobudějovicku, 85 na Táborsku, 63 na Strakonicku, 34 na Prachaticku, 25 na Písecku, 23 na Jindřichohradecku a 21 na Českokrumlovsku. Z hlediska relativního výskytu, tedy v počtu pozitivních případů přepočtených na 100 tisíc obyvatel regionu, patří jižní Čechy se 130,58 nemocnými na 100 tisíc obyvatel (k sobotní 18. hodině), spolu s Královéhradeckým a Ústeckým krajem do trojice regionů s nejnižším celkovým výskytem Covid-19 v České republice.

Podle Gabriely Žampachové, zástupkyně epidemioložky Jihočeské Krajské hygienické stanice podezření na onemocnění COVID-19 bylo na jihu Čech dosud vyšetřeno 29 327 osob. V povinné karanténě se k sobotní 18. hodině nacházelo 358 osob. Počet vyšetřených samoplátců v regionu se v sobotu zvýšil o 92 na celkových 6 701.

V jižních Čechách se v současné době mohou samoplátci nechat testovat v odběrových místech všech jihočeských nemocnic s výjimkou českobudějovické. V krajském městě najdou odběrové místo v laboratořích Synlab v ulici U tří lvů. Laboratoř Nextclinics znovu testuje samoplátce ve stanu u hlavního vchodu do areálu výstaviště v Husově ulici. Odběry jsou prováděny bez předchozího objednání od pondělí do čtvrtka vždy od 8 do 14 hodin. Synlab už testuje také v Českém Krumlově.

Podle dat Krajské hygienické stanice bylo v sobotu večer na jihu Čech pozitivních od začátku epidemie 401 žen a 440 mužů. Z celkových 841 dosud potvrzených případů je 209 z Českobudějovicka, 162 z Táborska, 128 z Prachaticka, 127 ze Strakonicka, 77 z Jindřichohradecka, 76 z Písecka a 62 z Českokrumlovska. Mezi pozitivně testovanými v kraji je kumulativně 48 dětí ve věku do 14 let. 172 nemocných je v kategorii od 15 do 24 let, 150 v kategorii od 25 až 34 let, 147 v kategorii od 35 do 44 let, 132 v kategorii od 45 do 54 let a 100 v kategorii od 55 do 64 let. Celkem 92 nemocných patří do nejohroženější věkové skupiny 65+.