Například na Vltavě pod Zlatou Korunou hned od časného rána prověřovali hlad a chuť tamních pstruhů dlouholetí rybáři Jiří Honsa a Zdeněk Březina z Českých Budějovic. „Jsme tu od šesti. To se musí vždy první den vyrážet na šestou.“

„Něco jsme už chytili,“ říkali kolem deváté hodiny. „Duháky i potočáky, ale potočáky nebereme, ty vracíme do vody. To je krásná ryba, kterou se se snažíme chránit, protože ubývá.“ Rybáři zavzpomínali, že dříve to bylo opačně, lovili se hlavně potočáci, a když někdo chytil pstruha duhového, ostatní mu ho záviděli. „Dneska si odnést domů na pekáč potočáka je barbarství,“ říká Jiří Honsa.

David Štúber z Českých Budějovic vzal s sebou k vodě i synka a dcerku. Dcerka už také rybaří. "Soutěží i na závodech," podotkl David Štúber. "Rybáři sem pstruhy nedávno nasypali, takže průběžně berou. Nemá cenu pstruhy nasazovat do řeky před zimou, protože by jimi jenom nakrmili kormorány. Pstruzi berou standardně nejlépe ráno." Nejspíš proto všichni rybáři vybalovali udice na místě už ráno před šestou. "Budeme tu tak dlouho, dokud nás to bude bavit," konstatoval David Štúber.

Kvůli rybaření se v pondělí omluvil ze školy také Milan Dvořák z Českých Budějovic. „Do téhle chvíle jsme spolu s tátou chytili třináct čtrnáct pstruhů,“ řekl mladý rybář Milan Dvořák. „Pochopitelně je zase pouštíme. Ty tři povolené, co si můžeme odnést, už máme.“ „Po nasazení do revíru berou ryby pořád,“ smál se Libor Dvořák. „To snad žerou i vajgly.“

Pstruhové vody svého revíru zarybnili také kapličtí rybáři. To znamená revíry Malše 4 a Malše 5, kam přišlo po sto kilech duháka, do Malše 4 navíc ještě 50 kilogramů pstruha potočního. "Moc rybářů ale nepřijelo. Tento rybářský svátek už je zdegenerovaný," podotkl hospodář kaplických sportovních rybářů Antonín Novotný. "Své udělalo i to, že start sezony připadl na všední den."