Zatímco ještě na začátku jara byli mezi těmi, kdo nejčastěji mířili na úřady práce coby čerství uchazeči o zaměstnání, také servírky nebo kuchaři, nyní se o ně zaměstnavatelé v regionu perou.I to je důkazem začínající letní turistické sezony na Českokrumlovsku, která řádně zamíchala s aktuální statistikou nezaměstnanosti.

Ještě na konci března si práci v regionu hledalo 3777 lidí, k 30. dubnu už to bylo „jen" 3374 lidí. Tedy dokonce o 125 uchazečů o práci méně než ve stejnou dobu před rokem.

Na jedno volné pracovní místo tak teď podle Jiřího Berana, analytika trhu práce českobudějovické pobočky Úřadu práce ČR, připadá v regionu 10 nezaměstnaných.

„O tom, že turistická sezona má na Českokrumlovsku výrazný vliv na snížení nezaměstnanosti, svědčí nejenom jeden z největších meziměsíčních poklesů v míře nezaměstnanosti v rámci kraje, ale také zvýšený počet volných pracovních míst," potvrdil Jiří Beran.

Doplnil, že v dubnu přicházeli nejvíce o práci například prodavači, uklízeči nebo pomocníci v kancelářích. Naopak nejvíce se zaměstnavatelé ptali tradičně po kvalifikovaných strojírenských profesích, zejména svářečích, řezačích plamenem, nástrojařích nebo montážních dělnících. Ale už také po číšnících, servírkách a kuchařích.

Žádná firma na Českokrumlovsku přitom neohlásila, že má v úmyslu hromadně propouštět zaměstnance.