Investice do záchrany památky v majetku města, jejíž budoucí využití je prozatím zcela nejisté, je letos rozdělená na dvě části. První z nich se týká statického zajištění kleneb a opravy části krovu východního křídla areálu. „Tuto akci máme přihlášenou na dotaci z ministerstva kultury, stát by měla kolem tří milionů. S těmito financemi v rozpočtu města počítáme a stavbu provedeme, ať už dotaci získáme, nebo ne,“ vysvětlil jindřichohradecký radní Bohumil Komínek.

Záchrana vyhořelého zámeckého pivovaru bude pokračovat i v letošním roce.
Ruinu pivovaru musí úřad zastřešit letos

Druhá letošní plánovaná investice do ruiny pivovaru má podobu dokončení provizorního zastřešení. „Zde hovoříme o dvou a půl milionech, z čehož dva miliony by nám mohla pokrýt dotace od Jihočeského kraje. V současné době čekáme na rozhodnutí, zda ji získáme. Tato věc se ale má dělat na základě vyjádření památkářů, že ji provést máme, tak s dotací snad potíž nebude,“ doplnil radní.

V roce 2011 požár těžce poničil historickou budovu zámeckého pivovaru v sousedství zámeckého komplexu v Jindřichově Hradci.
Také Jihočechům plameny vzaly kus dějin

Pohled na požár jindřichohradeckého pivovaru z balkonu jednoho domu. Zdroj: Petr ŠtěrbaO pivovaru:

- Předchozí vlastník koupil pivovar v roce 2002 za zhruba 1,5 milionu korun.
- Historickou budovu v sousedství zámku dne 7. září 2011 těžce poničil požár způsobený dětmi.
- Zastupitelé o koupi ruiny za částku 7,8 milionu korun rozhodli v květnu 2017.
- Hradečáci po výzvě na úřad zaslali přes 30 nápadů na budoucí využití pivovaru. Procházela je komise čítající 18 členů, o osudu komplexu ale nebylo nijak rozhodnuto.