Cílem bylo ukázat mladým lidem, že se volný čas dá trávit smysluplně, že k pomoci druhým stačí jen málo, nebo také to, že lze společnými silami vytvořit velké věci. Tohle vše se více než 80 dobrovolníkům podařilo ve dnech 10 a 11. října.

„V letošním ročníku jsme si za hlavní cíl kladli vybudování tzv. bylinkové spirály o rozměrech 4x4 metry na školní zahradě, což se také povedlo,“ uvedla hlavní koordinátorka dobrovolnické akce Petra Syslová. „Mezi další aktivity patřil úklid okolí školy, sázení ovocných i okrasných stromů, přesazování rostlin, úklid a výmalba skladu zahradního nářadí a mnoho dalšího.“

O trička se postarala Česká rada dětí a mládeže, která stojí za celým projektem 72 hodin. Mnoho dobrovolníků bylo z řad členů regionální fotbalové akademie a SK Dynamo ČB akademie. Ti dochází do školy právě na ZŠ Máj I.

Na zahradě vznikl mimo jiné i hřbitov odpadků. „Jde o dlouhodobý experiment, který má dětem demonstrovat problematiku rozkladu jednotlivých druhů odpadu v v přírodě. Některé odpadky se rozloží během několika dní, některé, jako například polystyren nebo sklo, patrně nikdy,“ popsala další z mnoha aktivit Bohumila Kopecká.

Práce začaly ve čtvrtek 10. října ve 12:00 a pokračovaly během pátečního odpoledne až do večerních hodin.

Eliška Nováková