"Tolik hostů by si přál mít každý barman v Krumlově.“ Těmito slovy včera chlácholil barmanský mistr Zdeněk Javorský žáky druhého a třetího ročníku oboru kuchař – číšník českokrumlovského učiliště, kteří před desítkami párů očí svých spolužáků připravovali v rámci barmanského kurzu ve vstupní hale školy míchané drinky na objednání.

Takováto zkouška měla podle ředitelky Střední odborné školy zdravotnické a Středního odborného učiliště v Českém Krumlově Martiny Kokořové své opodstatnění. „Chtěli jsme, aby si naši žáci při kurzu vyzkoušeli práci barmanů se vším všudy, tedy s nabízením nápojů hostům, objednávkou, rychlou přípravou drinku i následnou obsluhou hostů,“ vysvětlila.

V rámci kurzu, na který se hlásili dobrovolně, si žáci osvojili znalosti i dovednosti, jež v běžných hodinách nezískají. „Ve škole je čas pouze na výuku základů barmanského řemesla, tedy teorii nápojů či způsob jejich servírování. Kurz, jenž končí závěrečnou zkouškou ve čtvrtek, je určitou nadstavbou zejména pro ty, kteří by se barmanství rádi věnovali profesionálně,“ doplnila Martina Kokořová.

Jak uvedl Zdeněk Javorský, provozovatel vzdělávacího střediska České barmanské asociace, který kurz vede, se žáci naučili především základům míchání nápojů v šejkru, míchací sklenici, za pomoci elektrického mixéru anebo přímo ve skle. „Věnujeme se tedy klasické metodě, nikoliv té freestylové, při níž šejkry létají až ke stropu. Napřed je třeba naučit se základ, tedy standardní míšení surovin včetně získání poznatků o zákonitostech skládání chutí a vůní. To je důležité proto, aby byli žáci schopni vytvářet drinky, které jsou opravdu chutné,“ vysvětlil Zdeněk Javorský.

Dobrý barman by podle něj měl hosta nejen obsloužit, ale rovněž o něj pečovat. „Musí být hostovi společníkem, poradit mu nejen při výběru drinku, ale například i v tom, kde a jak může zákazník strávit svůj volný čas i mimo bar. Samozřejmě by ho měl nenápadně navést k tomu, aby do baru přišel znovu,“ vysvětlil Zdeněk Javorský s tím, že v Krumlově poznal několik barmanů, kteří svému řemeslu opravdu rozumějí.

„Nestíhám, nestačím,“ smál se včera při přípravě nápojů žák třetího ročníku oboru kuchař – číšník Ondřej Trnovec. „Je to hrozné, pracovat takhle pod tlakem a před zraky spolužáků. Nejtěžší je pamatovat si, jaké suroviny mám do kterého drinku dávat. Ale mám malý tahák,“ doplnil Ondřej, jenž by se barmanství rád věnoval profesionálně.

Jeho výtvory i nápoje připravené dalšími účastníky kurzu si však spolužáci pochvalovali. „Je to výborné,“ shodli se Michal Hlavička a Karel Pinc z prvního ročníku, kteří pili drink Rafaelo.

„Pozor, žáci jsou šikovní tak, jak je šikovný lektor,“ doplnil s úsměvem Zdeněk Javorský.

Glosu Martina Tröstera k tomuto článku si můžete přečíst zde.