Od čtvrtečního do pátečního večera podle ředitelky Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje (KHS) Kvetoslavy Kotrbové vyšetřily laboratoře v regionu dalších 123 suspektních vzorků. Pozitivní nebyl žádný. "To je po dvoudenním nárůstu pozitivních osob o čtyři nové případy, pocházející z jediné oslavy narozenin, znovu velmi dobrá zpráva,“ uvedla ředitelka Kvetoslava Kotrbová.

Ze stávajících 12 aktivních případů COVID-19 na jihu Čech je jich aktuálně evidováno osm na Prachaticku, tři na Písecku a jeden na Jindřichohradecku. Českobudějovicko, Českokrumlovsko, Strakonicko a Táborsko hlásí aktuální nulu.

V porovnání s ostatními kraji z hlediska relativního výskytu COVID-19, tedy v počtu pozitivních případů přepočtených na 100 tisíc obyvatel regionu, si jižní Čechy stále udržují s 28,87 nemocnými na 100 tisíc obyvatel (k páteční 18. hodině) pozici regionu s nejnižším výskytem COVID-19 a s vysokým podílem uzdravených. V kraji se již vyléčilo více než devadesát procent všech nakažených, celkově v republice je to zhruba sedmdesát procent.

Tři a půl tuny váží vysokofrekvenční beranidlo, které do stavu zaráží ocelové štětovnice.
Strženou krajnici na hlavním tahu do Rakouska už stavaři opravují

„Pro podezření na onemocnění COVID-19 bylo na jihu Čech dosud indikováno k vyšetření celkem 15 885 osob. V povinné karanténě se k páteční 18. hodině nacházelo aktuálně 58 Jihočechů. Počet vyšetřených samoplátců se v regionu v pátek zvýšil o 21 na celkových 3 262,“ konstatovala epidemioložka jihočeské KHS Jitka Luňáčková.

Samoplátci se mohou nadále nechat testovat na hraničním přechodu s Rakouskem  v Dolním Dvořišti a v Českých Velenicích a na hraničním přechodu s Německem ve Strážném. V krajském městě najdou samoplátci odběrová místa před areálem výstaviště a v ulici U tří lvů.

Klíšťata, ilustrační foto.
V kraji je osm potvrzených případů klíšťové encefalitidy

Podle verifikovaných dat KHS bylo v pátek večer na jihu Čech pozitivních kumulativně od začátku epidemie 105 žen a 80 mužů. Z celkových 185 dosud potvrzených případů je 41 z Českobudějovicka, 37 ze Strakonicka, 36 z Prachaticka, 22 z Českokrumlovska, 19 z Táborska, 18 z Jindřichohradecka a dvanáct z Písecka. Mezi pozitivně testovanými v kraji je dosud kumulativně deset dětí ve věku do 14 let. Sedmnáct nemocných je v kategorii od 15 do 24 let, třiatřicet v kategorii od 25 až 34 let, osmadvacet v kategorii od 35 do 44 let, sedmadvacet v kategorii od 45 do 54 let a jednatřicet v kategorii od 55 do 64 let. Celkem 39 nemocných patří do nejohroženější věkové skupiny 65+.

„Kumulativní počet Jihočechů, kteří se vrátili ze zahraničí v rámci hromadných repatriací či samostatně a byli nebo ještě jsou pod dohledem jihočeských hygieniků, se v pátek zvýšil o čtyři na 362,“ poznamenala Jitka Luňáčková.