Za úspěchy z IT soutěží v programování, tvorbě webových stránek a v kybernetice ho na jeho střední škole nominovali do anketní soutěže Talent Jihočeského kraje 2018. Že by mohl uspět, ho prý napadlo, ale nakonec byl Matyáš Basl stejně překvapený. „Je to super, jsem za to moc rád,“ raduje se z ceny mladý ajťák, který vyhrál první místo v technické kategorii.

Na Vyšší odborné škole, Střední škole, Centru odborné přípravy Sezimovo Ústí bude za nedávno maturovat. Zkouška z dospělosti ho čeká praktická z IT, z českého jazyka a literatury a místo matematiky si ještě mohl vybrat angličtinu. „V tomhle oboru se mi víc hodí,“ myslí si Matyáš Basl o cizím jazyku. Přiznává, že je z blížící se zkoušky nervózní. „Jsou tam věci, který pro mě budou trošku těžší, ale snad to bude v pohodě,“ uvažuje.

O své budoucnosti má Matyáš Basl jasno. Žene se do zaměstnání. „Po maturitě bych si dal krátké volno, půjdu do práce a dálkově bych chtěl studovat,“ říká. Místo už má téměř domluvené v Praze v bankovní sféře. Samozřejmě se týká IT. „V bezpečnostním prostoru, chtěl bych tam nabrat nové zkušenosti,“ vysvětluje. Právě bezpečnost a sítě ho v širokém pojmu IT zajímají ze všeho nejvíc.

Ačkoliv práci plánuje Matyáš Basl v Praze, sítě hodlá studovat dálkově na vysoké škole v Brně. „České vysoká učení technické už není to, co bývalo,“ krčí rameny mladý ajťák.

„Technika se mi líbí se mi, je to dnešní trend,“ říká nadaný student. Prý to ale nepřehání, doma má jen dva počítače. „Strávím u nich asi víc času, než bych chtěl, musím to zredukovat,“ přiznává mladík, který má ale i jiné zájmy. „Baví mě sporty, hlavně plavání, to je klasika,“ uvádí Matyáš Basl. Také rád běhá a chodí do přírody.