Bylo by to úsměvné, kdyby to nebylo vážné. Asi tak se dá charakterizovat politická situace v Českém Krumlově rok před komunálními volbami a necelé dva měsíce před volbami parlamentními. Problém je v tom, že město nemá od konce července místostarostu a koalice se zatím stále nedohodla na místostarostovi novém. A to bude muset udělat, ať chce, či ne. Podle zcela jasného vyjádření Ministerstva vnitra město zástupce starosty mít musí, jinak nemůže legislativně fungovat a je ve své podstatě ochromeno.

Tolik pohled zvenku.

Pohled zevnitř výstižně komentoval Petr Kubal, člen opoziční ODS, který vtipně poznamenal, že zákon o obcích patrně nepočítal s tím, že se krumlovská koalice nedokáže dohodnout.

Jak se vlastně Český Krumlov do této situace dostal? Místostarostka Jitka Zikmundová (Sdružení nezávislých SN-MPV) s posledním červencem ze svého postu odstoupila. Pojďme zkusit danou situaci rozmotat. Zdá se sice složitá, ale stojí za přečtení. Podle jednoho ze členů koalice, Jana Vorla (Nezávislí a zelení, NZ) padl v létě na prvním jednání koalice návrh, aby si místostarostenské povinnosti mezi sebe rozdělili tři neuvolnění politici. Je to logické. V sázce je totiž mnoho. Aby totiž krumlovští politici stihli splnit to, co před volbami slíbili, musí mít někoho, kdo bude na těchto povinnostech pracovat na plný úvazek. 

Sám starosta Dalibor Carda na zastupitelstvu připustil, že pokud padnou všechny místostarostenské povinnosti jen na něj, nemá naději je stihnout. Logika tedy nabízí buď nového místostarostu na plný úvazek, nebo několik na částečný, aby si mezi sebou povinnosti rozdělili rovným dílem a stihli toho co nejvíc. Jeden neuvolněný místostarosta je pro něco takového také málo.

„Na dalším koaličním jednání se to kupodivu toto podařilo," sdělil Deníku Jan Vorel a dodal: „Po jednom kandidátovi dodala TOP 09, ČSSD a Lidovci. Takže ideální stav. Jenže jaké bylo naše překvapení, když jediná ČSSD s tímto nesouhlasila, přestože to bylo původní přání jejich starosty. Navrhovali jen nefunkční variantu jednoho evidentně dvou neuvolněných místostarostů. To nám přišlo zcela nesmyslné, zejména ve světle vysokých nároků, které na ně čekají, ať už jsou to kláštery nebo úžasná nová možnost k přeměny bývalých kasáren na edukační centrum. Bylo naprosto příznačné, že TOP 09 na tomto jednání nabídla ČSSD, ať nominuje uvolněného místostarostu ze svých řad, ale takového  kandidáta ČSSD neměla," míní ke koaličním jednáním Jan Vorel.

Ani další jednání neposunula věc ani o kousek dál. Podle Jana Vorla to bylo: „Díky zatvrzelém stanovisku ČSSD, že místostarosta nesmí být člen TOP 09. Když jsme se ptali  na důvod, měli pro nás zastupitelé z ČSSD jednu unifikovanou odpověď: Je to rozhodnutí našeho politického klubu. Neurčité náznaky ze strany ČSSD, že by složení místostarostů neodpovídalo výsledkům komunálních voleb, bylo naprosto irelevantní. Právě naopak odpovídalo by," dodává Jan Vorel.

Podle Jana Vorla se navíc celá koalice včetně ČSSD se den  před srpnovým zastupitelstvem domluvila, že zatím oznámí, že se na místostarostovi nedohodli a dále zkusí pokračovat v dalších koaličních jednání. „Gentlemanská domluva zněla, že na veřejnosti  nebudeme ventilovat naše vnitřní rozpory . Já jsem tajně doufal, že zastupitelé ČSSD nenechají svého starostu v tom samotného a nakonec vyhoví jeho přání mít tři neuvolněné místostarosty. Jaké bylo moje překvapení, když den po té na zastupitelstvu ČSSD celý problém hodila na TOP 09 a označilo tuto stranu za příčinu, že nemáme místostarostu. Pro mě to představuje  vrchol pokrytectví a politikaření. Musím konstatovat, že jsem toto ještě za osm let v zastupitelstvu nezažil," shrnul Jan Vorel.

Celý článek si můžete přečíst v sobotním tištěném vydání Českokrumlovského deníku.