Akce se sportovním zaměřením se zúčastnilo 101 dětí z celé ČR a 11 vedoucích, zažívací problémy se od čtvrtečního večera do neděle objevily u 31 dětí.

„První příznaky - bolesti hlavy, únavu a zvracení - začalo mít několik dětí ve čtvrtek večer, do druhého dne přibyly další, vedení tábora proto informovalo naše kolegyně v Písku. Okamžitě jsme provedli epidemické šetření na místě a současně kontrolu stravovacího sektoru a ostatního provozu tábora. K dispozici bohužel nebyly vzorky jídla z předešlého dne, které mohlo být předpokládaným vehikulem, tedy čtvrtečního oběda a svačiny. Byl odebrán biologický materiál personálu kuchyně, který byl bez klinických potíží, bez známek kožních lézí a podobně. Na výsledky mikrobiologického vyšetření ještě čekáme, uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Tradiční agrosalon Země živitelka v Českých Budějovicích. Ilustrační foto.
Země živitelka může návštěvnost regulovat přes turnikety

„Hned v pátek jsme na místě nařídili potřebná protiepidemická opatření včetně úklidu a dezinfekce prostor. Osm dětí opustilo zotavovací akci a odjelo domů, dvanáct dětí bylo na izolaci a příznaky odezněly. Během víkendu se problémy objevily postupně ještě u dalších jedenácti dětí. Klinicky byly prakticky totožné – šlo o zvracení bez průjmu. Zotavovací akce byla ukončena v neděli a všechny nemocné děti ještě předtím odjely s rodiči do domácího léčení. Šetření nadále probíhá,“ doplnila ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých KHS Jihočeského kraje Marie Nosková.

Hygienici dnes rovněž uložili další blokové pokuty, jednu ve výši 3 000 korun a jednu za 2 000 korun. Na základě podnětu na špínu a plíseň v hygienických zařízeních, sprchách, na špinavé matrace a jiné prohřešky na dalším táboře na Písecku, kde se nedostatky objevovaly i v minulých sezónách, zjistili hygienici při následné kontrole výskyt plísně v jídelně a dalších společných prostorách. Podnět byl shledán jako částečně oprávněný a provozovatel dostal blokovou pokutu ve výši 3 000 korun a povinnost odstranit zjištěné nedostatky. Dnes odpoledne ještě byla uložena v pořadí pátá bloková pokuta na jednom táboře na Strakonicku za nedostatky ve stravovací části tábora. Celkem tedy letos hygienici uložili čtyři blokové pokuty v celkové výši 11 000 korun.

Zdroj: KHS Jihočeského kraje