„Dva druhy vážek šídlatek totiž u nás přečkávají zimu i ve stadiu dospělce. Jde o šídlatku kroužkovanou a šídlatku hnědou,“ říká mluvčí Českého svazu ochránců přírody Kateřina Landová.

Kriticky ohrožený pavouk slíďák suchopárový.
Naděje pro slíďáka: ohroženým pavoukům pomůže vypalování, zjistili vědci z Brna

Vzácnější šídlatku kroužkovanou lze pozorovat v severozápadních Čechách od Chebu po Chomutov, početnější šídlatku hnědou je možné spatřit mozaikovitě po celé České republice s výjimkou horských oblastí. „Za slunečních dní se objeví kolem rybníků a tůněk, vyhřívají se na slunci, následně se spáří a nakladou do vody vajíčka,“ popisuje životní cyklus Landová.

Focení vážek 

Vážky tak využívají období probouzející se přírody, kdy jim ještě nehrozí tolik nebezpečí od ptačích predátorů a nemusejí ani soutěžit o zdroje potravy s ostatními druhy. „Nová generace těchto šídlatek se líhne v období pozdního léta a kruh se uzavírá,“ doplňuje mluvčí Landová.

Nutrie na pražské Náplavce nahradily turisty
OBRAZEM: Pražská náplavka žije i v době covidu. Turisty vystřídaly nutrie

Český svaz ochránců přírody za vážkami obvykle pořádá výpravy, letos to ale není kvůli opatřením možné. Vyzývá proto nadšence do hmyzí říše, aby vážky fotili na samostatných výletech. „Pokud vážku v této době opravdu objevíte, zkuste nám ji i vyfotit a spolu s datem a lokalitou poslat na e-mail info@csop.cz,“ uzavírá Kateřina Landová.